20 de novembre de 2014: 25 anys de la Convenció sobre els Drets dels infants

DI CAT 1415

El 20 de novembre de 2014 es compleixen els 25 anys de la convenció dels Drets dels Infants. Com educadors i educadores maristes i seguint la intuïció de Marcel·lí Champagnat, ens continuem sentint compromesos en la promoció i defensa dels drets dels infants i joves a través del nostre servei educatiu.

Enguany es vol significar especialment el 25 aniversari de la Convenció, instrument internacional que reconeix els infants com a subjectes i titulars dels seus propis drets.

 

Seguim encoratjats doncs amb la crida del XXI Capítol General que ens convida a ser experts promotors i defensors dels drets dels infants.

Seguint els enllaços trobareu els materials preparats per aquesta jornada:

Jornada marista pels drets dels infants

Materials didàctics

 

#foulardchallenge Trobada d'Animadors/es Nous

 (18)

#foulardchallenge. Aquest va ser el hashtag del CMS i FAJMACOR el diumenge 26 d'octubre a l'escola marista de Rubí. Un grup d'uns noranta joves es van trobar perquè comencen la seva "aventura" com animadors maristes en els agrupaments escoltes del CMS o en les associacions de FAJMACOR. Una jornada per compartir les inquietuds i motivacions, conèixer l'estil marista d'educar i d'estar amb els infants i engrescar-se en la nova tasca d'animació. La trobada va estar animada per les juntes directives dels dos moviments i per l'equip de pastoral. Al mateix temps hi va haver la trobada de caps d'agrupament del CMS, el plenari presidencial i la trobada d'administradors i secretaris de FAJMACOR. Un moment a l'inici del nou curs per fer la planificació, el calendari i posar-se en sintonia en la engrescadora tasca d'educar als infants i joves en el temps de lleure a l'estil marista..

Al final de la jornada els animadors/es nous un grup d'animadors van fer donar un missatge als que comencen l'aventura de ser animadors/es maristes amb el canvi de fulard (#foulardchallenge), símbol de tot un estil de vida. Tots els participants es van endur una llibreta en blanc dedicada per un altre animador/a. Les pàgines en blanc les ha d'omplir cadascú de molts detalls: reunions, sortides, jocs, somriures, noms, descobriments... Tota una oportunitat per obrir portes educant als infants i joves dels nostres moviments maristes.

Ressons de la II Assemblea Internacional de la Missió Marista (III)

IMG 9194Les veus del foc!

Segurament se’m queden curtes les paraules per definir l’experiència viscuda a Nairobi en el marc de la segona Assemblea Internacional de la Missió. Tot allò viscut m’interpel·la molt directament ja que per mi ha estat un moment privilegiat de cultiu de la pròpia espiritualitat i la redescoberta d’un sentiment de comunió absolut amb totes les persones que vivim i que vibrem amb el carisma Marista.

Sentiment de comunió que he experimentat no només amb les persones privilegiades que hem participat de l’Assemblea, sinó amb totes les persones amb les que hem tingut el goig de compartir un procés que es va iniciar tot just fa un any. He sentit que a Nairobi hem parlat totes i tots. He sentit que quan els representants de la província, el Nikos, el Pau o jo mateix parlàvem en el plenari, en la pregària, en el petit grup, no era únicament la nostra veu la que s’escoltava, sinó que era la de tota la gent de la província que hem participat de tot el procés. Potser això te a veure amb el sentiment d’UBUNTU, una paraula africana que ens explicava el germà Emili Turú que te a veure amb la comunió, Jo sóc perquè nosaltres som.

L’assemblea de Narobi no ha estat una assemblea únicament de missió, sinó que s’ha compartit la reflexió entorn a les tres dimensions del carisma: l’espiritualitat, la comunió i la missió. En aquest sentit, l’assemblea de Nairobi no ha donat moltes respostes, sinó que el que ha proposat son moltes preguntes: Actuem des del “ser”? Quin és el centre que ens mou? Actuem com activistes? Per inèrcia ? O som actius amb sentit Marista ? Què vol dir en el dia d’avui la paraula « Comunitat » ? És hora encara d’eixamplar la tenda? O, la tenda és nova? La tenda és internacional? Intercultural? Interreligiosa? Apostarem de manera decidida pels infants i joves que es situen a les perifèries del món? Entenem que la Pastoral Juvenil Marista és la gran oportunitat que tenim?

A aquestes preguntes i moltes d’altres haurem de buscar respostes tots plegats, a mode de reptes que de ben segur ens situïn en una NOVA ÉPOCA PER AL CARISMA MARISTA. El procés no acaba amb Nairobi, el procés tot just continua, estem convidats a continuar somiant plegats… Si vols arribar lluny ves-hi sol, si vols arribar lluny anem-hi junts, aquest també és el sentit d’UBUNTU.

Àngel Domingo

L'ONG SED a la XI Fira d'Entitats Solidàries de Lleida

IMG-20141018-WA0012

El dissabte, 18 d'octubre, l'ONG SED Lleida ha participar de XI Fira d'Entitats Solidàries de Lleida. Al llarg del dia han passat per l'estand petits i grans per interessar-se pels projectes de l'ONG i per adquirir artesania principalment de Paraguai i Tanzània.  També hem aprofitat per fer la presentació del nou lema d'aquest curs "El menjar no es llença. Consumeix amb responsabilitat". L'ambient de col·laboració i coneixença entre les entitats solidàries participants de la Fira ha estat un dels elements enriquidors de la jornada.

 

Ressons de la II Assemblea Internacional de la Missió Marista (II)

Al llarg de la nostra vida hi ha moments, de tant en tant, en què ens sentim particularment afortunats i feliços gràcies a diverses experiències úniques i excepcionals que vivim i que hem viscut.

Al mateix temps, prenem consciència que aquestes experiències suposen una gran responsabilitat, ja que no s’han pas de limitar en un ús personal, sinó que haurien de ser transmeses com una llum santa (el Foc sagrat) a l’ànima d’altres persones. Aquest és el fruit dels meus primers pensaments desprès d’haver participat activament de la 2a. Assemblea Internacional de la Missió Marista. Un esdeveniment important de la nostra vida no es viu només en el moment en què es realitza, sinó que es pot eventualment reviure’l cada vegada que el fem renéixer en el nostre esperit quan provem de portar-hi un judici de valor, de comparar i de treure’n les nostres conclusions. Aquesta assemblea va ser per a mi com una llavor plantada en terreny fèrtil. I ara, ha arribat el moment de cuidar aquesta llavor: cal regar-la per tal que creixi i doni els seus fruits. Cada cosa ha de madurar al seu temps. Ara és el moment on les reflexions, les experiències, les paraules, les imatges treballen dintre de l’esperit de tots els participants.

IMG 9512

Algú podria preguntar-se perquè considero aquesta experiència com tant única. La resposta és senzilla i evident: la 2a. Assemblea Internacional ha estat un esdeveniment on un gran nombre de persones vingudes de tot el món han participat i cadascú d’ells ha portat dintre del seu equipatge la seva pròpia mentalitat, la seva pròpia forma de viure, la seva pròpia cultura, les seves pròpies arrels. Però tots miraven a través del prisma marista, tots han experimentat la sensació de formar part d’una mateixa comunitat de creients, de maristes amb punts de vista i objectius comuns. La particularitat d’aquest esdeveniment reposa sobre el fet que no pot ésser organitzat regularment; per això cada participant es mostra acollidor, amb els ulls i les orelles ben oberts, absorbint tot com una esponja.

La 2a. Assemblea Internacional de la Missió Marista té molt per oferir a la vida i a l’evolució de l’Institut:

 1. La renovació i l’apertura cap al món sencer. Això és el que caracteritza el creient i, per conseqüència, l’esperit marista també te el seu caràcter ecumènic.
 2. La crítica sí, però també l’autocrítica.
 3. Trobar l’origen dels problemes i mirar de portar-hi solucions.
 4. Tornar a les fonts de Marcel·lí Champagnat per tal de prendre consciència dels nostres orígens.
 5. El coratge d’arriscar i d’afrontar les pròpies responsabilitats.
 6. La sensació per a cada marista que no està pas sol, sinó que forma part d’una gran família, d’una xarxa d’envergadura internacional i dotada d’un valor universal.
 7. La nova vitalitat de la disponibilitat.
 8. La promoció del desenvolupament del món interior i de l’espiritualitat de tots els maristes mitjançant el diàleg, la vida comunitària i l’intercanvi d’experiències.
 9. La noció de la realitat de la regió (província)
 10. La presa de consciència de la diversitat i de l’especificitat.
 11. La relació harmoniosa entre els germans i els laics (la missió marista s’assembla a un talent d’or, on a un costat hi ha els germans i a l’altre, els laics. Cap dels costats és superior a l’altre, i cap costat no pot estar dissociat de l’altre.
 12. El fet de reconèixer que tots tenim necessitat d’una formació; ningú no té el coneixement absolut, sigui quina sigui la seva edat o la seva funció.
 13. El reajustament, la remodelació i la renovació de la comunitat marista constitueix el nucli de la vida cristiana.
 14. La trobada i selecció d’exemples vivents i de testimonis essencials de la missió marista.
 15. Trobar, també, els “Montagne” d’avui.

L’obra marista està dotada d’un passat, d’un present i d’un futur, ja que es tracta d’una realitat (veritat) eterna, d’un testimoniatge d’amor als altres, de l’obra de Déu.

 MG 9888

Si Marcel·lí Champagnat representa un far per a la joventut, Jesucrist n’és, doncs, la llum.

“Jesús ens parla una altra vegada dient-nos: Jo sóc la llum del món. Aquell que em segueixi no caminarà en la tenebra, sinó que tindrà la llum de la vida”. (Jn 8,12).

Nikos Noulas