TROBADA DE SUPERIORS DE COMUNITAT DE LA PROVINCIA L’HERMITAGE

00 portada

 

Cada any, a finals d’agost, tots els Superiors de comunitat de la Província són convidats pel Secretariat Germans Avui a reunir-se dos dies, alternativament, a N. D. de l’Hermitage o al Monestir de les Avellanes. Aquest any, per cinquena vagada, una cinquantena de superiors d’Algèria, Catalunya França, Grècia, Hongria i Suïssa han viscut un temps fort de vida fraterna a l’Hermitage. Dues jornades ben organitzades amb moments per compatir en grup, de pregària, d’informacions de la vida de la Província i l’Institut.

Ha estat l’ocasió de presentar el tema de reflexió de l’any que inspirarà l’elaboració del Projecte de Vida de les comunitats del nou any: Junts vivim la Promesa de Fourvière. El germà André Lanfrey va fer una reflexió a partir de tres documents sobre l’origen i el context històric de la fórmula del 23 de juliol de 1816. Cadascú, tot seguit, va ser convidat a actualitzar la “promesa de Fourvière” per a ell mateix, per la comunitat o la Província, reflexió que es va poder compartir entre els superiors. Dins aquesta mateixa dinàmica de l’any Fourvière, la visita a la casa renovada de La Neyliere va ser una ocasió per descobrir o redescobrir Joan-Claudi Colin i la història dels pares maristes i poder celebrar l’eucaristia, presidida pel pare Bernd Kordes.

Aquesta trobada anual permet a cada superior de sentir-se recolzat en la seva missió d’animació de la comunitat. També permet un millor coneixement mutu i reforçar el sentiment de pertinença a una mateixa Província, diversa per les seves cultures, missions i realitats locals.

ENCUENTRO HERMANOS MAYORES DE EUROPA

portada

En la Semana de Pascua (6-12 abril) nos reunimos en Valladolid 40 Hermanos Mayores, convocados por la Comisión Europea de “HERMANOS, HOY” de la CEM bajo la dirección del H. Antonio Leal y su equipo.

Han sido unos días densos en el convivir, recios en el compartir, ricos en la interiorización y fervorosos tanto en el peregrinar a los lugares Teresianos, como en las oraciones y eucaristías. Los traductores, Paco Castellanos, Martí y Romero, se encargaron de facilitar los momentos de delicados de comprensión entre los idiomas de los participantes de las distintas Provincias.

El H. Manolo Mesonero y nos introdujo en el estudio comparativo sobre la vida mística de Champagnat y Santa Teresa en una disertación bien elaborada y estimulante.

Como riqueza del programa hemos disfrutado del entorno Teresiano en su Vº Centenario: Inolvidable. La visita guiada a la Encarnación de Ávila, nos permitió saborear a la Santa. Cierto asombro nos causó la nueva construcción de la Universidad de la Mística en su estilo y en su especialidad. En Alba de Tormes disfrutamos de la Exposición “Edades del Hombre” dedicada exclusivamente a Santa Teresa. La Eucaristía ante la Relicario de la Santa en participación con los peregrinos nos introdujo en momentos de fervor y amor al Resucitado. No faltó la visita en Segovia a San Juan de la Cruz y en Salamanca, a la cultura y arte monumental salmantinos.

Magnífica la acogida de la casa Provincial y el trabajo del Equipo Coordinador.

H. Inocencio Martínez

TROBADA FAMILIAR MARISTA D’INICI D’ANY

00 portada

 

Amb l’inici de l’any 2015 la casa de les Avellanes ens aplega per la tradicional trobada intercomunitària dels germans de Catalunya i d’altres indrets per celebrar, juntament amb els germans de les comunitats de la casa, l’aniversari de la fundació de l’Institut marista.

El dia 2 de gener una setantena de germans ens trobàvem a la casa de les Avellanes. Un moment per viure amb goig i celebrar en esperit de família el 198 aniversari de la posada en marxa del projecte a Marcel·lí a La Valla. També va ser ocasió per compartir informacions de família i de realitats de vida que s’estan donant a casa nostra en els diferents àmbits de la missió marista. Un altre element significatiu de la trobada va ser celebrar el camí de fidelitat dels nostres germans jubilars, que durant l’any 2014 han fet els seus 50, 60 o 75 anys de vida religiosa. Amb l’eucaristia, amb la renovació dels seus vots, i durant la sobretaula del dinar, els hi vàrem poder expressar la nostre felicitació i agraïment pel seu camí i testimoni.

Enguany aquesta trobada d’inici d’any s’ha allargat un dia més, fins el dia 3 de gener. S’ha fet una invitació, als germans de les comunitats de Catalunya que ho desitgessin, a tenir un temps per a treballar el tema de la revisió de les nostres constitucions. Un grup d’uns 40 germans hi varen participar en la dinàmica al voltant del primer i segon tema de la dinàmica que el Consell general ha proposat. Amb un ambient i ritme tranquil que ha facilitat el compartir amb profunditat.

Aquests dies han estat una expressió més del lema que ens acompanya al llarga d’aquest curs: “Vivim la joia de la trobada”.

L’EHPAD del Montet (St Genis) també “obre les seves portes”

sortieEHPAD2

 

Quina idea més excel·lent ! El Sr. Director de l’EHPAD proposa una jornada de sortida per al personal de la casa … i per què no seguint les petjades de Marcel·lí Champagnat.

 

El dijous 6 de novembre, heus aquí un equip de 20 persones que es llança vers les carreteres del Pilat. Tenim sort. Després de les pluges diluvianes dels dies passats, vet aquí que el dia es presenta bonic i assolellat, fins i tot una mica fresc ! I la primera descoberta per a molts és la bellesa dels paisatges de tardor que travessem.

I després hi haurà l’acollida molt càlida de part dels nostres Germans tant a Marlhes com a La Valla i a l’Hermitage. Acollida que ens invita a descobrir, d’acord amb la peculiaritat de cada lloc, la vida i l’obra de Marcel·lí. Molts descobreixen l’audàcia, la decisió i el coratge d’aquest Fundador i l’amplitud de la seva obra avui dia. “És diferent d’un retrat en un passadís” dirà algú !

 

sortieEHPAD1I crec que Marcel·lí va estar content de rebre el nostre grup, on també la porta és oberta de bat a bat. Va poder intuir una gran harmonia entre persones de diversos països d’origen, de diverses religions, de diverses responsabilitats. I una jornada com aquesta només pot fer créixer aquesta harmonia.

Gràcies als Germans que ens han acollit.

I gràcies als qui s’han quedat per atendre els residents.

Fr. André Thizy

TROBADA INTERCOMUNITÀRIA A GIRONA

00

El dissabte. 6 de setembre de 2014, ha tingut lloc la tradicional trobada intercomunitària de les comunitats maristes de Catalunya. Aquest any hem tingut d’amfitrions la comunitat de Girona.

Les reunions del matí, dedicades a informacions provincials, projectes, calendaris, celebracions, economia, etc, s’han desenvolupat en dues sessions a la Sala Champagnat del col·legi.

Al voltant de les 13 h. els 76 germans participants ens hem desplaçat a la parròquia de S. Salvador per a compartir l’eucaristia concelebrada pels mossens Pere Domènech i Salvador Coll.

El darrer acte de la trobada ha estat el dinar que s’ha servit en el menjador del col·legi.

Amb aquesta trobada hem “obert les portes” al nou curs 2014-2015, i ha estat un moment per a compatir les notícies de família i per iniciar el camí que ens portarà a la celebració dels 200 anys de la fundació de l’Institut el 2 de gener de 2017.